Przejdź do treści
Strona główna » Jaki jest prawidłowy poziom Witaminy D? Jak sprawdzić?

Jaki jest prawidłowy poziom Witaminy D? Jak sprawdzić?

Zastanawiasz się, w jaki sposób możemy zadbać o odpowiedni poziom witaminy D? Kiedy światło słoneczne pada na naszą skórę, nasz organizm wytwarza substancję zwaną cholekalcyferolem. Jest on następnie przekształcany w kalcydiol, a później w kalcytriol przez wątrobę i nerki. Kalcytriol (aktywna postać witaminy D) jest tym, co lekarz zmierzy, aby ocenić poziom witaminy D.

W jaki sposób dostarczyć zadbać o odpowiedni poziom witaminy D w organizmie?

  • ekspozycja skóry na wystarczającą ilość światła słonecznego,
  • żywność,
  • suplementacja.

Odpowiednia kombinacja wszystkich wyżej wymienionych sposobów zdaje się dawać najlepsze rezultaty dla organizmu domagającego się odpowiedniej ilości witaminy D bez względu na porę roku.

Ile witaminy D potrzebujesz?

To, ile dokładnie ekspozycji na światło słoneczne jest potrzebne do odpowiedniej syntezy witaminy D, zależy od różnych czynników. Jednym z takich czynników jest pora dnia. Szczytowe okresy syntezy witaminy D są często promowane jako między 10:00 a 15:00, chociaż ekspozycja na promieniowanie UV może być nadal znacząca poza tymi ramami czasowymi. Skóra zawiera mechanizm sprzężenia zwrotnego, który ogranicza ilość witaminy D aktywowanej przez ekspozycję na światło słoneczne, dzięki czemu aktywna witamina D nie przekracza bezpiecznego poziomu przy dłuższej ekspozycji na słońce. Oznacza to również, że w pewnym momencie więcej słońca nie oznacza więcej witaminy D.

Ze względu na duże zróżnicowanie poziomów populacji i wymagań, ogólne zalecenia są trudne do ustalenia. Potrzeba znacznie więcej badań, aby kontynuować badanie tego tematu. Można jednak przyjąć, że średnio potrzebujemy 10 mcg witaminy D dziennie. Pomiędzy kwietniem a wrześniem około 15-20 minut bezpośredniego światła słonecznego może zapewnić wystarczającą ilość witaminy D, ale ostatecznie będzie się to różnić w zależności od rodzaju skóry i karnacji. Jesienią i zimą słońce nie jest w naszym kraju wystarczająco silna, aby organizm mógł wytwarzać odpowiednią dawkę witaminy D, dlatego zaleca się tutaj suplementację oraz upewnienie się, że w codziennym menu nie zabraknie produktów, które ją dostarczają.

Jakie pokarmy są najlepszym źródłem witaminy D?

  • jajka,
  • czerwone mięso – zwłaszcza wątróbka,
  • mleko,
  • wzbogacone mleka roślinne,
  • wzbogacane płatki zbożowe,
  • tłuste ryby, takie jak sardynki i łosoś,
  • suplementy oleju z ryb i alg,
  • grzyby.

Codzienna suplementacja witaminy D jest to rozsądny sposób na spokój ducha o jej odpowiednią ilość w organizmie przez cały rok. Kobiety w ciąży powinny w szczególny sposób upewnić się, co do poziomu witaminy D w swoim organizmie – gdyż odgrywa ona szczególną rolę w rozwoju dziecka.

Niedobór witaminy D – jak go rozpoznać?

Niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy u dzieci i osteomalacji lub osteoporozy u dorosłych. Powoduje, że kości stają się miękkie i słabe, co często prowadzi do deformacji i większego ryzyka złamań.

Niedobór witaminy D

Po czym możesz stwierdzić, że w Twój organizm cierpi na niedobór witaminy D?

  • problemy ze wzrostem u dzieci i młodzieży,
  • bóle kości i stawów,
  • większe ryzyko infekcji,
  • choroba dziąseł,
  • zaparcia.

Eksperci uważają, że zaledwie 10 minut światła słonecznego na skórze wystarczy, aby uniknąć niedoboru witaminy D. Więc wychodź na zewnątrz, kiedy tylko możesz. Dodatkowa suplementacja witaminą D oraz zbilansowana dieta pomogą Ci mieć pewność, że tej witaminy na pewno Ci nie zabraknie.

Czy można przedawkować witaminę D?

Witamina D jest jednym z najlepiej zbadanych naukowo składników odżywczych. Wiele z tego wynika z faktu, że istnieją duże różnice w zapotrzebowaniu na odpowiedni poziom witaminy D wśród ludzi z różnych populacji i grup etnicznych. Jedna z tych różnic wynika z pigmentacji skóry. Zwiększona pigmentacja skóry (ciemniejsza skóra) zmniejsza przenikanie promieni UVB wymaganych do rozpoczęcia procesu aktywacji witaminy D. Ta zasada opisuje powód, dla którego osoby z mniejszą ilością pigmentu w skórze potrzebują znacznie mniej czasu na słońcu niż osoby z ciemniejszym pigmentem, aby wytworzyć witaminę D. Jednak badacze odkryli, że osoby z niedoborem witaminy D, niezależnie od pochodzenia etnicznego lub odcienia skóry, miały większy wzrost witaminy D po ekspozycji na światło ultrafioletowe.

Generalnie więc przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe. Prawdą jest, że w okresie letnich, słonecznych miesięcy Twoje ciało może wytwarzać nadmiar kalcydiolu. Jednak to nie pójdzie na marne, bo każdy nadmiar zostanie zmagazynowany w tkance tłuszczowej, jako swego rodzaju zapas na szare, zimowe miesiące.

Co dodatkowo warto wiedzieć na temat właściwej dawki witaminy D dla organizmu?

Istnieją inne czynniki, które wpływają na poziom witaminy D. Ilość światła słonecznego (przenikanie UVB) w ciągu dnia zależy zarówno od pory roku, jak i szerokości geograficznej. Ponadto ilość skóry wystawionej na działanie promieni UV wpływa na to, jak bardzo witamina D może zostać aktywowana, na co często wpływa wybór odzieży. Uważa się, że regularne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych nie powoduje niedoboru witaminy D, chociaż ogranicza ilość przenikania promieniowania UVB do skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *