Kwasy Omega 6 są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Nie wytwarza on ich sam, dlatego trzeba zadbać o to, aby dostarczać je wraz z pożywieniem. Czym dokładnie są te kwasy, jaką spełniają rolę w organizmie i jaki powinien być ich stosunek w diecie?
Czym są kwasy Omega 6?
Kwasy Omega 6 klasyfikuje się jako grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT. Są to egzogenne kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie syntezować samodzielnie, zatem muszą być dostarczane wraz z dietą. Do kwasów Omega 6 zalicza się:
- kwas linolowy (LA);
- kwas gamma-linolenowy (GLA);
- kwas arachidonowy (AA, ARA).
Występowanie kwasów tłuszczowych Omega 6
Naturalnym źródłem kwasów Omega 6 są przede wszystkim oleje roślinne, jak: krokoszowy, słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy, kukurydziany, sojowy, arachidowy czy sezamowy. To właśnie w nich znajdziemy największą ilość tych związków. Innymi bogatymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym Omega-6) są:
- orzechy, szczególnie włoskie i ziemne (fistaszki);
- awokado;
- pestki słonecznika, dyni i winogrona;
- oliwa z oliwek;
- sezam;
- migdały.
Warto wiedzieć, że obróbka cieplna olejów roślinnych może powodować utracenie właściwości, zawartych w nich kwasów Omega 6. Warto więc spożywać produkty te w postaci stałej, np. dodając je do potraw zamiast używać do smażenia.
Właściwości kwasów Omega 6
Omega-6 to kwasy, które odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka. Są one budulcem błon komórkowych i oddziałują na ich funkcje. Właściwości kwasów tłuszczowych korzystnie wpływają na pracę nerek i serca. Najważniejszą rolę odgrywają w układach: immunologicznym, nerwowym i pokarmowym. Zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, biorą udział w przekazie impulsów nerwowych, regulują poziom cholesterolu we krwi, jak i również wpływają na pracę przemiany materii.
Kwasy tłuszczowe Omega 6 sprzyjają dobrej kondycji skóry i włosów, wzmacniając ich strukturę, chroniąc przed nadmierną utratą wody, jak i również wspomagając funkcje regeneracyjne. Dla organizmu człowieka niewątpliwie istotny jest kwas arachidonowy, który jest m.in. budulcem fotoreceptorów w siatkówce. Zapobiega on również różnym niedorozwojom płodu, głównie wspomagając prawidłowe kształtowanie się jego mózgu.
Kwasy tłuszczowe Omega-6 a leczenie chorób
Właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazują wiele cennych dla organizmu człowieka funkcji, które mogą stanowić wsparcie w leczeniu części schorzeń. Niektóre z badań wykazują, że kwas gamma-linolenowy może sprzyjać leczeniu AZS, ADHD, cukrzycy czy RZS. Utrzymanie prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych Omega 6 może korzystnie wpłynąć na przebieg leczenia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, osteoporozy oraz zaburzeń na tle hormonalnym.
Warto jednak pamiętać o umiarze w dawkowaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć odgrywają one istotne role w organizmie, ich nadmiar może spowodować odwrotny skutek do zamierzonego – zamiast wspomagać leczenie niektórych schorzeń, mogą je nasilać.
Nieprawidłowy stosunek kwasów Omega 3 i 6 w organizmie człowieka, a także ich zbyt duża podaż, może prowadzić do powstawania i zaostrzenia stanów zapalnych. Te z kolei w dłuższej perspektywie sprzyjają rozwojowi m.in. różnych alergii, miażdżycy, nowotworów oraz cukrzycy. Skutkiem niedoboru bądź znacznej nadwyżki nienasyconych kwasów tłuszczowych może również sprzyjać bólom głowy oraz stawów, jak i również wpływać negatywnie na układ odpornościowy.
Stosunek kwasów Omega 6 do Omega 3
Grupę NNKT budują nie tylko kwasy tłuszczowe Omega 6, ale również Omega 3 i 9. Choć wszystkie te związki mają duży wpływ na prawidłową pracę organizmu, ważne jest zachowanie ich optymalnej ilości oraz proporcji w diecie. W literaturze naukowej znaleźć można zróżnicowane wytyczne, dotyczące balansu przyjmowania kwasów Omega 3 i 6. Przyjmuje się, że stosunek podaży powinien wahać się w granicach 4:1 a 5:1 kwasów Omega 6 do Omega 3. Niektóre z podań wskazują, iż stosunek ten powinien wynosić nieco mniej, mianowicie 6:1.
Omega 6 – suplementacja
Organizm człowieka nie może samodzielnie syntezować kwasów Omega-6, dlatego konieczne jest ich przyjmowanie wraz z pożywieniem. Przy zróżnicowanej i zdrowej diecie nie ma potrzeby przyjmowania dodatkowych suplementów zawierających NNKT. Przyjmuje się, że korzystanie z olejów roślinnych w codziennej diecie jest na tyle powszechne, że organizm zostaje dostatecznie zaspokajany ilością zawartych w nich kwasów tłuszczowych.
Są sytuacje, gdy może zachodzić potrzeba zwiększenia poziomu NNKT w organizmie i najlepszym tego przykładem jest okres ciąży. Kwasy tłuszczowe Omega 6 odgrywają istotną rolę podczas procesu kształtowania się mózgu u płodu, dlatego też, kobietom ciężarnym na etapie 3 trymestru często zaleca się ich suplementację.
Suplementacja kwasami Omega może być również konieczna w przypadku osób, które ze względów medycznych są na diecie beztłuszczowej bądź mocno redukującej spożycie tłuszczów. W takich przypadkach najczęściej zalecane są preparaty, które zawierają nie tylko kwasy Omega 6, ale również Omega 3 i 9.